Επικοινωνήστε μαζί μας: rodakas301@gmail.com

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

ΡΩΜΗ Η αιώνια πόλη....(pics)

Ο Πικάσο τη χαρακτήρισε «μητρόπολη με τις τρεις αιωνιότητες - της ηλιοφάνειας, της ουράνιας αύρας και της μουσικής των αιθέρων». Ο μύθος και η ιστορία είναι αλληλένδετα στη , μια πρωτεύουσα διχασμένη ανάμεσα στο παρόν, το πρόσφατο παρελθόν και τα τρεις χιλιάδες χρόνια ιστορίας που είναι πανταχού παρούσα. Αν θέλετε πραγματικά να ανακαλύψετε τη , πρέπει να περπατήσετε πολύ. Αν όμως δεν είναι στα πλάνα σας αυτό το ταξίδι, μπορείτε να το πραγματοποιήσετε νοερά

Βόλτα στα αξιοθέατα η ακατάπαυστο σόπινγκ;

Κάθε εβδομάδα αναχωρούν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προορισμό τη Ρώμη 28 πτήσεις της Alitalia, 14 πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας και 14 πτήσεις της Aegean Airlines.Η τελευταία παρέχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης κράτησης και έκδοσης του εισιτηρίου γρήγορα και απλά με την υπηρεσία e-ticket μέσω του Ίντερνετ στο www.aegeanair.com η μέσω του τηλεφωνικού κέντρου της Aegean στο 801 11 20 000 (210 9988300 από το κινητό η από το εξωτερικό).
Τεράστιο το βάρος της κληρονομιάς για την αιώνια κυρία. Η παρακμή τον τελευταίο αιώνα είναι εμφανής. Η πόλη πλέον δεν παράγει. Μόνο συντηρεί -γιατί σέβεται το παρελθόν της. Αν όμως θέλετε να νιώσετε την ακατανίκητη έλξη που ασκεί το αρχαίο και αλλοτινό, ταξιδέψτε στην «Αιώνια πόλη». Οι ντόπιοι που αναπνέουν και κινούνται καθημερινά στο κλίμα συντριπτικών προγονικών επιτευγμάτων κάτι ξέρουν. Γι αυτό συνηθίζουν να λένε πως «για να νιώσετε τη Ρώμη χρειάζεστε μια στιγμή ή μια ζωή».

Dolce Vita στη Ρώμη
Όταν ιδρύθηκε η Ρώμη ήταν ένα χωριό με καλύβες. Έκτοτε παρέλασαν από εκεί ετρούσκοι βασιλείς, ρωμαίοι αυτοκράτορες και στρατηγοί, χριστιανοί μάρτυρες και μονομάχοι, καθολικοί πάπες και ιερείς, φασίστες δικτάτορες και μετρ της υψηλής ραπτικής, αφήνοντας ο καθένας το δικό του στίγμα στην αιωνιότητα.
Τον 1ο π.Χ. αιώνα εξελίχθηκε σε ηγετική δύναμη μιας απέραντης αυτοκρατορίας που κυβερνούσε την Ισπανία, τη Βόρεια Αφρική και την Ελλάδα μέχρι που ήρθε η κατάρρευση της δημοκρατίας. Για ένα διάστημα κυβέρνησε ο Ιούλιος Καίσαρας, ως δικτάτορας. Ο ανιψιός του Οκταβιανός έγινε ο πρώτος αυτοκράτορας της Ρώμης με τον τίτλο «Αύγουστος» και κυβέρνησε 27 χρόνια. Το Μεσαίωνα άρχισε η παρακμή και η πόλη ανέκαμψε στα μέσα του 15ου αιώνα, όταν για περισσότερα από 200 χρόνια εργάσθηκαν κοντά της οι σημαντικότεροι καλλιτέχνες της Αναγέννησης και του Μπαρόκ.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από την πλούσια ιστορία της. Το θρύλο της λύκαινας, τον Κικέρωνα, τον στρατηγό Σκιπίωνα, τον ποιητή Βιργίλιο, τους αγώνες στην αρένα, τα έκτροπα του Νέρωνα…
Οι τίτλοι που τη συνόδευαν στην πορεία της εξέφραζαν και το μεγαλειώδες ύφος της. Την είπαν Κεφαλή του Κόσμου (κάπουτ μούντι), Αιώνια Πόλη, πανάρχαια, επιβλητική, μουσειακή, Ρώμη των Αυτοκρατόρων και των Λεγεώνων, των Μονομάχων και των Θριάμβων, του Πάπα και του Βατικανού, της Πιέτα και της Καπέλα Σιξτίνα και Επτάλοφη (από τους 7 λόφους της: Παλατίνος, Καπιτωλίνος, Αβεντίνος, Καίλιος, Εσκυλίνος, Ουιμινάλιος, Κυρινάλιος).
Μαζί με την Αθήνα αποτελούν το τεράστιο πολιτιστικό δίδυμο του διαιώνιου ελληνορωμαϊκού πολιτισμού, που σηματοδότησε την πορεία του παγκόσμιου γίγνεσθαι. Στην ομορφιά της πόλης συμβάλλει ο ποταμός Τίβερης, που διασχίζει το ιστορικό κέντρο ενώ αψιδωτές γέφυρες ενώνουν τα δύο μέρη. Τα αμέτρητα μνημεία της πόλης , ο μεσαιωνικός χαρακτήρας της, το αναγεννησιακό μπαρόκ και η σύγχρονη αρχιτεκτονική συνθέτουν μια πόλη-κόσμημα, ελκυστική για τον οποιοδήποτε επισκέπτη. Αμέτρητες οι πλατείες με υδάτινους πίδακες, ενώ όπου κι αν γυρίσεις το βλέμμα υπάρχουν αρχαία αγάλματα.
Η Ρώμη, μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας, έχει πληθυσμό περίπου τρία εκατομμύρια κατοίκους και καλύπτει μια περιοχή 1.500 τετρ. χλμ. Είναι ταυτοχρόνως το πολιτικό, διοικητικό, ιστορικό και καλλιτεχνικό κέντρο της χώρας, έδρα του κράτους του Βατικανού και παγκόσμιο κέντρο του καθολικισμού. Πρωτεύουσα του σύγχρονου ιταλικού κράτους από το 1870, απέχει από τη θάλασσα 28 χιλιόμ. Διαθέτει άρτιο σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο. Βρίσκεται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με τη Ν. Υόρκη. Η ιταλική πρωτεύουσα δεν είναι σαν κάποια άλλη, απλώς ωραία, άνετη η και εκκεντρική μεγαλούπολη. Είναι το «σταυροδρόμι των ηδονιστών» του Φλόμπερ, είναι η «μητρόπολη με τις τρεις αιωνιότητες - της ηλιοφάνειας, της ουράνιας αύρας και της μουσικής των αιθέρων», όπως τη χαρακτήρισε ο Πικάσο. Δέχεται κάθε χρόνο είκοσι εκατομμύρια επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης για να τους βάζει σε διλήμματα του τύπου: Βόλτα στα αξιοθέατα η ακατάπαυστο σόπιγκ; Βαλεντίνο η Αρμάνι; Πιάτσα ντι Σπάνια η Φοντάντα ντι Τρέβι;, Καπουτσίνο η εσπρέσσο;
Η άποψή μας είναι: Καλά τα γαστριμαργικά όργια κι αξίζει οποιαδήποτε η εξόρμηση στους ναούς της κατανάλωσης, αλλά οφείλετε να επισκεφθείτε και μερικά αξιοθέατα.

Ξ ε ν ά γ η σ η  ε ξ π ρ έ ς
Αν η επίσκεψή σας στην ιταλική πρωτεύουσα είναι βιαστική σημειώστε τι πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε:
Τη Ρωμαϊκή Αγορά για να δείτε την αρχαία Ρώμη, το Καπιτώλιο, την πιάτσα Ναβόνα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, το Κάμπο ντε Φιόρι για τα αναγεννησιακά του ανάκτορα, την πιάτσα ντι Σπάνια για τα κομψά καταστήματα, την πιάτσα Ναβόνα και το Βατικανό για τον Άγιο Πέτρο.
Ρώτησαν τον Κάρι Γκράντ, τον μεγάλο αστέρα του Χόλιγουντ, γιατί κάποτε ζήτησε να μείνει στη Ρώμη και απάντησε πως είναι η μοναδική πόλη που «έχει όμορφες γυναίκες και τη νύχτα και την ημέρα».
Μία πρώτη διαδρομή που μπορείτε να ακολουθήσετε στη Ρώμη είναι αυτή που σχετίζεται με τις στάσεις του μετρό. Από τα νοτιοανατολικά, λοιπόν, του κέντρου, μπορείτε να βρεθείτε στην στάση San Giovani, και να επισκεφθείτε την εντυπωσιακή εκκλησία του San Giovanni in Laterano, που ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο, αναστηλώθηκε πολλές φορές και αποτελεί πλέον τον επίσημο καθεδρικό ναό της Ρώμης. Εκεί θα δείτε πολλούς πιστούς να αναβαίνουν γονατιστοί την Scala Santa (Ιερή Σκάλα), την οποία πιστεύεται ότι είχε ανέβει ο Ιησούς στο Παλάτι του Πόντιου Πιλάτου στην Ιερουσαλήμ. Συνεχίζοντας με το μετρό, κατεβείτε στην στάση Vittorio Emanuele για να επισκεφθείτε την Santa Maria Maggiore, το μοναδικό μνημείο του 5ου αιώνα που έκτισε ο Πάπας Λιβέριος μετά από όραμα με την Παναγία. Τέλος, στον σταθμό Termini μπορείτε να αλλάξετε γραμμή και να συνεχίσετε με αυτήν που θα σας οδηγήσει στη στάση Cavour και συγκεκριμένα στο ναό του San Pietro in Vincoli. Ο ναός δεν αξίζει τόσο για την αρχιτεκτονική του, όσο για το γεγονός ότι φιλοξενεί το εκπληκτικό γλυπτό του Μωυσή (φωτο), δημιουργημένο από τον Μιχαήλ Άγγελο, καθώς και τις αλυσίδες (κάτω από το ιερό) με τις οποίες έδεσαν τον Άγιο Πέτρο στις δύο αιχμαλωσίες του. Λέγεται, μάλιστα, πως όταν τις έβαλαν μαζί οι δύο αλυσίδες ενώθηκαν σε μία. 

Δεύτερη, ακόμα πιο ενδιαφέρουσα βόλτα από την πρώτη είναι αυτή που έχει να κάνει με τοΚολοσσαίο και την Αρχαία Αγορά της Ρώμης. Είναι πραγματικά οξύμωρο το συναίσθημα που δημιουργείται στον επισκέπτη όταν αντικρίζει αυτό το πραγματικά κολοσσιαίο και άκρως επιβλητικό μνημείο, αν σκεφτεί για μια στιγμή ότι πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, πέρα από τις εκδηλώσεις, εδώ λάμβαναν χώρα οι φρικιαστικότερες σφαγές ανθρώπων και ζώων. Το διασημότερο αξιοθέατο της πόλης πλημμυρίζει από τουρίστες κάθε ώρα, μέρα και εποχή του χρόνου και θα χρειαστεί να περιμένετε αρκετές ώρες στην ουρά αν θελήσετε να μπείτε μέσα. Σχεδόν δίπλα του και μέσα στο ίδιο πάρκο στέκεται καμαρωτή η μεγαλύτερη θριαμβική αψίδα που σώζεται σήμερα, αυτή του Κωνσταντίνου, ενώ μερικά βήματα πιο πέρα ξεκινά η βόλτα των αιώνων, αφού βρίσκεται η είσοδος για την Αρχαία Αγορά. Αν θέλετε να την περπατήσετε φροντίστε να το κάνετε το πρωί ή νωρίς το μεσημέρι, γιατί κατά τις 5 η είσοδος κλείνει. Το δε εισιτήριο για την Αγορά είναι 12 ευρώ. Αξίζει, πάντως, να κάνετε αυτήν τη βόλτα, γιατί τα αμέτρητα αρχαία που θα σας περιβάλλουν εκεί καθώς και τα μνημεία που υψώνονται γύρω της θα σας κάνουν να χάσετε την επαφή με τον χρόνο. Άλλωστε, θα ανακαλύψετε και εσείς πως το βλέμμα μαγεύει σε τέτοιο βαθμό τα πόδια που τα αναγκάζει να συνεχίζουν παρά την όποια κούραση. Καθίστε σε μία πέτρα και διαβάστε από τον οδηγό πληροφορίες για την αγορά που θα σας βοηθήσουν να κατατοπιστείτε και να την εκτιμήσετε περισσότερο. 

Από τα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε στις επόμενες βόλτες σας είναι οπωσδήποτε η φημιστή Piazza del Popolo, καθώς και την περιοδική έκθεση με τις εφευρέσεις του Leonardo da Vinci που θα συνεχίζεται στο Complesso Monumentale di S. Maria del Popolo για κάποιους μήνες ακόμα. Η Piazza Navona είναι μία τεράστια πλατεία γεμάτη καλλιτέχνες του δρόμου που ζωγραφίζουν επί τόπου υπέροχους πίνακες, δύο εντυπωσιακές κρήνες του Barberini και αμέτρητες τρατορίες γύρω-γύρω. Το Pantheon, πρώην ειδωλολατρικός ναός και χριστιανική εκκλησία μετέπειτα, αποτελεί τέλειο δείγμα κλασικής αρχιτεκτονικής αρμονίας, με τον μνημειώδη ολοστρόγγυλο θόλο του, το εκπληκτικό άγαλμα της Παναγίας της Πέτρας καθώς και τον τάφο του ζωγράφου Ραφαήλ. Θα σας κόψει την ανάσα η Fontana di Trevi (φωτο) που είναι πολύ πιο μεγάλη και εντυπωσιακή από ό,τι έχετε φανταστεί, με τα υπέροχα αγάλματα του Ποσειδώνα και τους Τρίτωνες. Αν καταφέρετε να την προσεγγίσετε με τις εκατοντάδες κόσμου που θα βρίσκονται εκεί, ρίξτε ένα κέρμα στα νερά της και ο μύθος λέει πως θα επιστρέψετε σίγουρα κάποτε στην Ρώμη. Σας προτείνουμε πάντως να την επισκεφθείτε και νύχτα γιατί ο ξεχωριστός φωτισμός της κάνει το θέαμα ονειρικό! 


Η Ρώμη είναι έτσι κι αλλιώς ένα υπαίθριο αξιοθέατο και είναι αδύνατον να απαριθμήσει κανείς σε ένα αφιέρωμα όλα αυτά που αξίζει να δει κανείς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα φύγετε από εκεί αν δεν βρεθείτε στο Βατικανό (φωτο). Αν και ο μόνος τρόπος να δείτε (με κιάλια βέβαια) τον πάπα είναι να είστε εκεί το πρωί της Κυριακής, που ο πάπας βγαίνει στην βεράντα του Αγίου Πέτρου για να ευλογήσει τους πιστούς του, θα σας πρότεινα να προτιμήσετε μία άλλη μέρα, που ο κόσμος θα είναι κάπως λιγότερος και που θα μπορείτε να μπείτε και μέσα στο κρατίδιο για να θαυμάσετε τόσο τα μουσεία του όσο και την περίφημη Καπέλα Σιξτίνα με τις μοναδικές τοιχογραφίες του Μιχαήλ Αγγέλου και φυσικά τον Άγιο Πέτρο, τη μεγαλύτερη χριστιανική εκκλησία του κόσμου, σε όλο της το μεγαλείο! Αν δεν θέλετε να περιμένετε στην ουρά χιλιομέτρων για να μπείτε στο Βατικανό μπορείτε να ακολουθήσετε ένα από τα γκρουπ που σχηματίζονται μέσω κάποιων τριγύρω γραφείων και να μπείτε έτσι μέσα ταχύτερα, συνοδεία ξεναγού. Θα σας κοστίσει κάτι παραπάνω από τα 14 ευρώ που είναι η κανονική είσοδος για τα μουσεία (εμείς πληρώσαμε 40 ευρώ το άτομο) αλλά θα γλιτώσετε την ουρά και θα επωφεληθείτε με την ξενάγηση. Από τον τρούλο του Αγίου Πέτρου (όπου θα πληρώσετε άλλο εισιτήριο για να ανεβείτε περί τα 600 σκαλοπάτια) θα θαυμάσετε την εντυπωσιακότερη θέα της Ρώμης. Και αν έχετε κουράγιο μετά από αυτό, περπατήστε την Via della Conciliazione που θα σας οδηγήσει στο περίφημο Castel Sant’Angelo. Όσοι έχουν διαβάσει το Illuminati του Dan Brown θα καταλάβουν το γιατί. 







Τέλος, φροντίστε να φοράτε τα πιο αναπαυτικά (αθλητικά) σας παπούτσια και να κρατάτε με όσο μεγαλύτερη προσοχή μπορείτε τις ασφαλέστερες τσάντες σας. Οι «πορτοφολάδες» στη Ρώμη είναι ίσως η μεγαλύτερη πληγή του τουρισμού της, κάτι που θα συνειδητοποιήσετε και από τις οθόνες του μετρό, όπου προβάλλονται συνεχώς σχετικές προειδοποιητικές διαφημίσεις. Καλό είναι, μάλιστα, να μην αφήνετε τα λεφτά σας και στο δωμάτιο του ξενοδοχείου γιατί θα παρατηρήσετε ότι οι ρεσεψιονίστ (οι οποίοι αλλάζουν σε βάρδιες) δεν διασταυρώνουν πάντα αν το κλειδί του δωματίου που δίνουν αντιστοιχεί πράγματι στους επισκέπτες του… Εμείς, σας προειδοποιήσαμε. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου